Cettisångare norr om Nynäshamn, juni 2007

 

Den 9 juni 2007 larmades en möjlig cettisångare (Cettia cetti) ut från en lokal vid sjön Älvviken vid infarten till Nynäshamn. Av larmen på Club300s BMS och Svalan verkade det som om fågeln var mest sångaktiv under den mörkaste delen av natten. Jag besökte lokalen vid Solberga 01:30 - 02:00 och spelade då in bland annat detta ljudklipp. Klippet är ca 1,4 MB stort. I bakgrunden hörs en kärrsångare.

I jämförelse med de inspelningar av cettisångare som jag haft tillgängliga på CD och LP, låter detta exemplar ganska påvert, men samtidigt mer likt de fåglar jag hört sjunga i Medelhavsområdet. Figuren visar en av de fullständiga stroferna. Lätet är alltså hos denna fågel uppbyggd av två olika ljud, dels ett V-liknande dels ett A-liknande. Cettisångarens sång beskrivs som "plötsligt" och det måste väl bero på att det första "V:et" i strofen är starkt och kommer isolerat i tid från den fortsatta delen av sången. Den senare delen kan utebli, bestå av två "V" eller två "V" och två "A". Figuren visar att V-lätet startar på ca 7,500 Hz, går ned till ca 1,500 Hz och har där ett mycket kort uppehåll, för att sedan gå upp till strax över 6,000 Hz. Allt detta sker på omkring en tiondels sekund. Mellan första "V:et" och det andra är det i figurexemplet ca 0,7 sekunder. "A-ljudet" börjar på ca 2,000 Hz, går upp till ca 4,500 Hz för att omedebart gå ned till ca 1,500 Hz. Även detta tar en tiondels sekund. "Vingen" före det andra "V:et" är från kärrsångaren.

I figuren går det också att se två övertoner. Det syns bäst på "A"-ljuden, där första övertonen vänder på 9,000 Hz och den andra övertonen på 13,500 Hz.


Sidan senast uppdaterad: 2007-06-10