Bloggen 2010

18 december

Äntligen kommit igång med lite julstök. Köttbullar och Jansson samt HG som fixat vörtbröd. Slagit in lite julklappar. Men så konstiga köttbullarna blev, kanske ska de heta kötttrianglar eller nå´t?



28 oktober

Tomas och Stinas lille Oscar 49 cm, 3010 g föddes i natt.



24 oktober

Efter en veckas fågelskådning i Skåne där det fortfarande var nästan sommartemperatur är vi åter hemma i vardagen. Sista dagen i Skåne låg jag utsträckt på borsttåtelheden vid Norra Flommen och tittade på småfåglarna, riktig sommarkänsla. Dessemellan har nu snön kommit, med det årliga snökaoset som följd, och nu regnet som häller ned. Men igår blev det också tid för årets första bad i vinterbastun. Det var inte helt fel att ligga utsträckt där heller, medan månskenet målade mina fötter silvervita.



Några bilder från Istanbul



Resan till Istanbul 18 - 25 september

En fågelskådarresa med rätt mycket kulturinslag. Här är några av arterna, totalt ca 63 arter:
mindre skrikörn, ormörn, dvägörn, svart stork, balkanhök, eleonorafalk (som inte jag såg), biätare, ägretthäger, silkeshäger, alpseglare, balkanspett, halsbandsparakit, alexanderparakit, forsärla, palmduva, stjärmesar och medelhavslira.
Några bilder kommer så småningom.



Några bilder från bröllopet

Fotograf Tomas Wallentinus och Eva Stenvång. Vigselförrättare Karin Dahl Strandin. Arrangemang och blomsterdekorationer av Fischer extended Pia, Stellan, Marcos, Sandra, Jenny, Pernilla och Isabelle. Marcos poi. Hemgjort mjöd av Ingemar, kulning av Ulrika. Brödet bakat av Hans-Georg och portal fixad av Sonia. Sång av delar av kyrkokören, Ulrika, Agneta, Hans-Georg, Tomas och Stina.



21 augusti- Nygift

Ska börja mitt nya liv som Sonia Wallentinus.

21 juli - Äntligen semester!



14 juni

Tuffa tider för en fågelskådare, ekolog och hästägare. Det har varit nattskådning flera dagar i förra veckan nu, även om det inte blev någon skådning på Hans-Georgs födelsedag. Härligt bl.a. att höra nattskärrorna i Tärnanskogen, jag gillar verkligen det spinnande ljudet, som ibland blandar sig med andra ljud. Veckorna har också varit fulla med en massa startmöten för arbeten som ska genomföras under sommaren. Helst sådana möten där man borde hinna förbereda lite grann också, men säg inte till någon att jag inte har hunnit så bra som jag borde :-). Tindra har nu flyttat till Lilla Körlinge, Ann och Cathrines stall, och där har det varit ganska livliga hopsläpp, men nu är allt lugnt när hon står med sin gamla hagkompis.

2 juni



29-31 maj

Tidigt på söndag morgon så var det gökotta på Hakungesidan och väl tillbaka var det avfärd för Rodenhästar för att rida tillbaka till Åkersberga. Jag och Katrine följde en bit på vägen. På kvällen var det dags för att lyssna på Kyrkokören.nu som hade sin våravslutning, mycket vackert.



På måndag åkte Ulrika och jag och hämtade Tindra - Ljostindra från Vela - i Enköping. Allt gick bra och i hagen mötte Bliða henne. Allt gick så lugnt till väga att det inte blev så roliga bilder.



18 maj

Bilder från en trädgårdsresa till Enköping med Karin. Hemma har körsbäret och vårkragen slagit ut under dagen.



12 maj

Underbart solig dag, då jag faktiskt gick en stund i bara t-tröjan. Men nog är det kallt, i natt var det -2 grader, men sedan på dagen var det nog kanske +15 grader. Underbart vackert med scillan som blommar i trädgården.



20 april

Nu har det hänt en massa, snödrivan utanför köksdörren är äntligen utskottad och till största delen bortsmält så nu kan man komma ut även den vägen (skönt det blir lite lättare när man kommer hem med maten). Vitsipporna började blomma på tomten i förrgår. Igår tog jag ut utedynorna för första gången och Lova och jag letade örnar på himlen, se nedan, men såg inga.

Den 16:e april föddes lilla Gandinn, islandshästföl efter Litla hos Cathrine på Körlinge, se nedan. Gandinn verkar vara en riktig liten buse, som hela tiden är på väg ut ur den lilla hagen. På stora stallet i Körlinge föder Artica ett stoföl 18:e april. Skådningen är även i full gång och Hans-Georg passar på att spela in, nu när det är tyst från flygplansbuller.

Fast just när jag skriver detta mullrar det över ett plan.



10 april

Det är blött vid stallet!



8 april

Nu har det öppnat sig ännu mer och allt fler fåglar är här, bl.a. har sångsvansparet varit på besök, andra arter är knipa, vigg, kricka och en skäggdopping. I morse var det en råbock som försökte göra sitt bästa för att drunkna också. Den måste ha simmat från vår sida och lyckades precis häva sig upp på isen på andra sidan när vi fick syn på den. Sedan sjönk den igenom ett antal gånger till innan den lyckades ta sig till torra land. Tydligen hade den bra kondition som klarade detta, är det vårt solrosfrön och havre som räddade livet på den?



6 april

Garnsvikens is börjar gå upp. De sprider sig en öppning utanför oss, som blir större för varje timme. Några fåglar har varit på besök. Ett par storskrakar, två par kanadagäs och fem gräsänder. Ser fram emot fortsättning imorgon.



27 mars

Årets första trana flyger över huset! Nu är det ganska gott om tofsvifpor och även jag har fått se dem.



25 mars

Isen ligger tjock på Garnsviken och snön täcker marken i ett tjockt täcke nästan överallt, dock inte södersluttningar. Men nu börjar ändå vårtecknen rasa in, sånglärka har jag hört lite då och då, staren har varit på besök vid fågelmataren, liksom bofinken. Koltrasten sjunger och det luktar vår (inte äckliga tinade gräsmattor) men kanske att det börjar finnas lukter ute. Lukten är inte infrusen längre.



3 mars

Månadsrundan vid Angarn genomfördes under en riktig vårvinterdag.



25 februari

Älgbesök i trädgården. Fyra älgar stannade i flera timmar hos oss innan de gick över isen. Troligen en ko med sina fjolårskalvar, varav en pinntjur, samt årets kalv. Härligt att se dem ligga och vila, idissla (?) och sova på vår tomt. Nytt tomtkryss!



10 -12 februari - Kurs i trädgårdsterapi på Alnarp.

Här nedan några intryck från trädgården och våra uppgifter. Pilkorgen gjorde jag under en av aktiveteterna. En annan aktivitet handlade om lera. Mitt bidrag var fågeln (klicka på den så kan du läsa vilka ord jag fick av de andra), till de andras figurer har jag lagt till en egen påhittad titel.
Gässen väntar på våren i skåne


Efter min fågel "Släpp fjärilen loss det är snart vår", "Mamma - hjälp mig!", "Den skulkande fågeln", Vid källan - när springer våren fram?"Bönen om tillväxten"

1 februari

Fågelskådning i helgen. Det var STOFs fågelräkning vid fågelborden. Vi fick totalt ihop 20 arter, varav besöken av sidensvansarna nog var roligast att titta på, se nedan. Men för sidensvansarna slutade äventyret mindra bra, åtminstone inte för en av dem. En sparvhök fick till slut ett riktigt skrovmål på en sidensvans, efter två besök vid matarna (som vi såg).
Tack för hjälpen Lotten och Stina!





28 januari

Så helt otroligt, när man kom ut i morse, efter mer än 1 dm snöfall, var det redan plogat på vägen och tidningen låg i lådan. Tack - alla ni som jobbat i natt. Det var plogat ända till stallet, där jag hade morgonfodringen. Efter maten fick Bliða ut och pulsa snö med mig, jag satt alltså bekvämt på ryggen, utom då det rasade ner en del från träden, brr, medan hon trampade upp spåren. På sina ställen hade det drivit samman i riktiga drivor. Så hon fick jobba riktigt ordentligt. Väl hemma igen, så hade Hans-Georg kört snöslungan i två timmar, innan jag kom och skottade lite för syns skull. Visst har man bra folk runt omkring sig?



17 januari

Vilken hästhelg! Efter en intensiv arbetsvecka blev det en riktig hästhelg med hela lördagen intecknad med hästaktiviteter. Först blev det en kurs i centrerad ridning som var riktigt spännande. Efter att ha fått lite teori och sedan provat på i en timme åkte jag hem och åt lunch. Hela vägen till Kungsängen och clinic på Örnäs satt jag och kände var mina sittben fanns. Fniss!

På Örnäs fick vi se en clinic där allt från ett föl till en cirkushäst visades upp. Så här var det bara att snabbt ta till sig hur man rider in en häst, till hur tränar inför SM-nivå i gångarter, till piaff och levad på slutet. Därefter Stormurs årsmöte med god mat och umgänge.

Idag prövade jag att låta Bliða dra vår gamla träpulka som vår boxer hade, anno dazumal. Det gick riktigt bra och någon nervös häst hade jag verkligen inte.



7 januari

Så började då året som ett tomt men kallt blad. I går var temperaturen nere på 27,4 grader på natten. Det var riktigt isande. Kaminen går varm under dagarna när vi hinner elda.

Så får vi ett spännande SMS och MMS av Björn som berättar att Saga som föddes i påskas redan kan gå, se bilden nedan! De andra bilderna är på Lova, storasyster, och på Saga och hennes kusin Freja. Alla bilderna tagna av Linda eller Björn.