Bloggen 2009

31 december

Så led året mot sitt slut. På förmiddagen var Christine, Ulf och Sonia ute på en promenad med två hundar och en häst i det vackra landskapet.Därefter bastubad hemma hos oss och avslutning hemma hos Margareta och Börje i ett vintervackert Stockholm. Ingen dum dag.





12 december

Skrittävlingen på Körlinge. Lina med My vann. Den snabbaste tiden gånger benlängden. Allra snabbast var Logi (fuxen) med Natalii. De andra deltagarna var Ann på Skuggi, Cathrine på Björk, Sandra på Suger och Lova på Bliða.





1 december

Så var det äntligen frost - och se så fint det blev!





25 november

Sällsynt trist dag, gråväder och en hel del regn. Hans-Georg är bortrest över dagen och kvällen så det känns riktigt tomt i huset. Mötet på eftermiddagen blir inställt så det blir bara lite tilltitt av min häst mitt på dagen. En dag helt utan sociala kontakter.

MEN, då kommer Lena D och Karin O till mig på kvällen och vi sitter i brasans sken och pratar, de broderar och jag stickar, medan vi alla häller i oss hinkar av te. Genast känns allt mycket varmare och goare.



23 november

Nu är det riktigt fullt vid fågelmatningen; talgoxe, blåmes, nötskrika, skata, större hackspett, svartmes, entitita, talltita, tofsmes, pilfink, grönfink och en bergfink och idag också en stjärtmes. Nedanför behållarna har samtidigt två fasantuppar och en höna visat sig. En sparvhök drog över utfordringen idag också. Härligt att titta på fåglarna vid matbordet igen.



20 november

Avslutning på kursen i trädgårdsdesign i går kväll. Kul att lära sig lite nytt - man skulle ha blivit landskapsarkitekt. Det hade varit roligt. Kursen var bara ett litet smakprov på trädgårdsdesign på sex gånger hos Studiefrämjandet. Johan Vagland har varit vår duktige lärare. Se hans hemsida Vagland Landskap & Trädgård för lite tips. Här är min presentation.





helgen 7-8 november

Rödögd! Vaknade i morse med riktigt röda ögon.

Nej, jag söp inte skallen av mig igår, men badade bastu jättelänge. Vi satt på golvet större delen av tiden och Tomas berättade om deras bröllopsresa till Kenya och Seyschellerna. Det lät väldigt trevligt. Innan dessa hade vi ätit middag med Björn, Linda, Lova och Saga. Ni skulle ha sett vilken fin pumpa vi gjorde, men en vecka för sent. Den förgyllde sedan badrummet med sitt sken. Läckert!

Idag har jag fått testa geocaching. Skattjakt för vuxna. Jättekul. Geocache. Testa du med!

Tack Pia för inspirationen till pumpasnickrandet! Se mer av Pias fantastiska alster på hennes nyöppnade blogg Pias blogg. Här nedan finns våra alster fotade av Tomas.





2 november

Ganska trevlig fikaplats vi har här på vår arbetsplats. Under förmiddagsfikat med lite arbetsdiskussioner dök det upp en havsörn som seglade i vår ögonhöjd över Garnsviken. Inte så pjåkigt!



26 oktober

Så har vi varit på återbesök till ATG och ingen hälta kunde märkas. Visserligen stel häst, lite mer i vänster varv, men ändå ganska jämn. Så det är så bra det kan vara, den akuta hältan efter sparken är borta och det är bara att jobba vidare med att träna upp henne. Spatten finns ju kvar, men hon klarade faktiskt ett böjprov bak (lite kortare tid än brukligt dock) utan hälta.

Tack Lena för hjälpen med uppstarten!



25 oktober

Så glad och lycklig över Ingrids och min ridtur idag, visserligen pissväder men, första gången ridtur med Blida sedan hon blev halt tillsammans med en annan häst. Hon är glad och pigg så man får hejda henne en hel del så att det inte blir alldeles för många snabba sträckor. Det blev också en del trattkantarellsplockning, så både Ingrid och Sonia gjorde skäl för middagen sedan.



24 oktober

Första vinterbastun - har längtat sedan frosten kom. Känns så gott i kroppen!



11 - 18 oktober

Fågelskådning på Öland med Angarngruppen. Det var en riktigt blåsig vecka, men det blev en hel del roliga fåglar, bl.a. stäppörn och härfågel som visade upp sig fint vid udden. Även Björn och Lova är med. Några bilder av Hans-Georg och Björn här nedan.





29 september

Första frosten här i natt - ska nog ta in blommorna idag!



25 september

Njuter av de sista sommarblommorna!





23 september

Nu har vi planterat 10 st hasselbuskar, som ska bli början till vår ek- och hassellund. I hassellunden hoppas vi få se nötkråkor leta efter nötter, men det är väl inte lika troligt att vi får uppleva några fåglar leta efter ekollon. Ekarna är ca 1 dm stora idag .-). Men man ska väl ha framtidsplaner!

En stjärnmagnolia är också planterad vid dammen, där den ska vara ett förtrollat träd på vårarna, ett riktigt Sagan om ringen träd.



19 - 20 september

Vilken otroligt fin sensommarhelg, fast det är höst. Strålande sol. Björn med familj kommer över, vi eldar upp några rishögar, Björn fortsätter med att grilla, mums säger både Lova och vi andra. Vi provar att grilla i en vanlig brasa, med folie, kanske inte det allra mest miljövänliga, men mycket roligare. Saga har redan lärt sig att krypa lite grann! Sedan sover Lova över hos mig och håller mig sällskap medan Hans-Georg är ute och seglar. Tidigt nästa morgon har vi hästutsläpp och det blir ridning på Bliða för Lova. Det verkar som hältan är över så det är dags att sätta igång så smått igen.Väl hemma tillbringar vi en lång stund i hängmattan efter lunchen.





3 september

Så har jag då en garagehäst, något som jag har sagt att jag aldrig ska ha. Alltså en ensam häst som står hemma och inte har några kompisar - det är väl inget hästliv.

Men varför då; i tisdags var jag till ATG-kliniken för att hon var halt. De kunde inte se något på röntgenbilderna av denna hälta, men nu ska jag behandla henne med butta i fjorton dagar och ha henne ensam i liten hage. Så då tog jag hem henne till en hage med mycket grönt gräs (alldeles för mycket så nu blir hon väl rund som en boll istället), men där det tyvärr inte är några hästar i synhåll, bara inom hörhåll på Svista.

När hon först fick komma ut där var hon jättelycklig, efter att ha stått några dagar i sjukhage, så mycket mat, men nu när hon börjar må bättre med smärtstillande i kroppen och är hyfsad kondition, börjar hon längta ut på lite äventyr och efter kompisar. Så när Dimma hade varit på besök idag så tyckte hon verkligen att det var dags att följa med och gnäggade vilt. Så vi får se hur länge det går att behålla henne här som garagehäst :-)

Tyvärr visade det sig också att hon har spatt, något som ju är så vanligt bland islandshästar och gamla hästar.



17 augusti

Efter att Eric Renman hjälpt oss att titta på trollsländor vid Angarn håller vi nu på att försöka se vad vi har för arter här hemma. Här nedan är från vänster till höger; allmän smaragflickslända i parning (Angarn), metalltrollslända som ryttlar över Garnsvikens vatten, en blågrön mosaikslända lägger ägg vid vår damm, se siluetten också, en blågrön mosaikslända som intresserat patrullerar över vattenväxterna i dammen, en blodröd ängstrollslända och en än så länge okänd ängstrollslända.Kanske inte världens bästa bilder, men kul att lära sig något nytt.





3 augusti - Gult är en vacker färg!

Nu är allt det gula på garaget färdigmålat så nu känns målningen av de vita knutarna väldigt överkomligt. Känns skönt att ha klarat av sommaren stora projekt (för min del). Igår var det besök i svampskogen där vi hittade en hel del gula kantareller. Också en färgklick, i skogen, som man blir så glad över.



Tomas och Stina gifter sig





3 juli från Huldrenätter till vitt spöke

Skymningsspelet Huldrans natt gick jättefint och alla biljetter var slutsålda i år. En natt sov vi ute på en av berghällarna vid Trehörningen medan sjöröken smög över sjön. Men ack så hårt det var på hällen och några myggor fanns det allt som pep. Men läckert!

Hemma igen har jag nu tagit itu med att börja måla garaget, efter att ha fått hjälp med skrapningen. Men oj, färgen var inte vattenlöslig och efter första målningen och med droppande taklist såg jag ut som ett vitt spöke, två timmars målning och en halv timmes skrubbning!



21 juni

Sommarsolstånd! Och äntligen sjösätter vi dubbelkajaken och paddlar upp till ån. Alldeles stilla på sjön, bara lite rådimma på sina håll. Vi möter bäver på några ställen och ibland blir det stora plask medan de dyker lugnt en annan gång. Vaktel spelar nedanför Össeby-Garns kyrka och flodsångare sjunger vid prästgården. Vattenfladdermöss och långörade dito är ute och flyger. Väl tillbaka börjar det redan ljusna vid halv två på natten.



31 maj

Gökotta med grannar i ett strålande sommarväder. Vi hade härligt och mysigt även om fågelrikedomen inte var särskilt stor. Vid vår strand hörde vi gärdsmyg och hos grannen trädpiplärka. Helena bjöd på en härlig rabarberpaj, årets första. Mmmm gott. När alla hade gått och vi kom upp till huset hörde vi även göken :-).

Efter en stund dök Björn och hans familj upp. Saga sov som en liten stock på pappas ben, samtidigt som vi andra slöade. På eftermiddagen åkte vi och lyssnade på när bl.a. Tomas sjöng i gospelkören. Det var utomhus i kyrkoruinen och forfarande gassade solen varmt. Härlig avslutning på helgen.





29 maj

Nu vet jag vad jag vill bli i nästa liv, en kvinnlig kentaur. Jag var ute på en härlig morgonritt, barbacka för att det är så härligt. Bliða var så pigg så att vi galopperade här och där i skogen och sedan förstås på dikesängen. Töltläggningen blev väl si sådär men härliga galopper blev det. Bliðas kommentar till min önskan om att bli en kentaur var att, men då har du ju för 17 händer att öppna boxdörren med - så då behöver vi inte stå här. Ut fort! Gröööööööööngräset väntar!



12 maj

Har inskaffat ett par blommiga trädgårdsstövlar så nu måste trädgården bli otroligt grönskande och fin. De verkade praktiska eftersom de är korta i skaftet och nog tyckte jag att de genast var mycket svalare än mina gröna. Jag??!!! i blommiga stövlar. Och alldeles säkert kommer min nysådda blomsteräng att bli helt fantastisk som är sådd med blåklint, ringblomma, aster, zinnia, romersk riddarsporre, roseneternell, jätteternell, risp, fjärilsblomster, vildlupin, solros och en påse med blomsterängsfrö.



Valborg och första maj

Även denna helg hände det mycket, samtidigt som naturen bjöd på en otrolig vårfägring!

På Valborg var vi inbjudna till Stava gård på tradionsenlig valborgsbrasa och knytkalas. I år hade det varit så torrt att det var totalt eldningsförbud så det blev brasa i en liten eldningskorg, men det var som vanligt mycket trevligt i alla fall. Först var det lekar och frågesport där mitt lag kom på en hedrande 2:a eller 3:e plats (Ingrid bistod mitt lag), Hans-Georgs lag fick det hedrande uppdraget att fixa valborgsfesten nästa år. Undrar var det blir?

Nästa dag (1:a maj) kolliderade aktiviterna, hästarna skulle släppas ut på grönbete och bryggan skulle läggas i. Ingrid fick släppa ut Bliða som inte precis skuttade som kalv på grönbete utan istället ställde sig med nosen nere i backen och betade. Själv hjälpte jag till med bryggan - eller egentligen tittade på. Efter en stund kom även Björnfamiljen på besök. Senare på eftermiddagen dök även Eva upp som tillsammans med Hans-Georg hade förberett för inspelningen av Naturmorgon i Angarn. Middag och prat en stund innan det blev tidigt sänggående. Ingrid och Lova kommer väl överens, se bild nedan.

Lördag, skönt med långledighet i år, är det naturmorgon från Angarn, Naturmorgon . Ingrid och jag ligger i sängen och lyssnar sedan Eva och Hans-Georg har dragit iväg tidigare på morgonen för att vara med i direktsändningen. Efter inspelningen åker hela inspelningsgänget (nästan i alla fall) hem till oss och äter en förstärkt andra frukost. Efter ett tag kommer Tomas på besök och tar faktiskt årets första bad, se bilder nedan. Det är bara 10 grader i vattnet!!! Själv jobbar jag en del i trädgården innan det är dags att träffa Bliða under ett kort besök. Hon har det riktigt mysigt i den gröna hagen, även om det märks i magen att hon äter så det står härliga till. Även denna kväll är vi trötta?!

Söndag med lite trädgårdsarbete innan Ingrid och jag cyklar till stallet och blir bjudna på fika. Efter en kort mellanlandning hemma så åker vi till Kårsta kyrka och hör kyrkokören sjunga Gloria. Så vackert och fin avslutning på hela helgen.





28 april

Det nya lilla barnbarnet ska heta Saga, precis som min mamma hette (säger en mycket rörd Sonia). Lova och Saga det låter väl vackert!



25 - 26 april

Oj vilken vårhelg!

På lördagen är HG och jag med en kort stund på Angarnexkursionen. En hel del fåglar finns vid Angarn, även om vi går så tidigt så att vi inte hinner höra göktytan som finns i Skesta hage. Min första lövsångare får jag dock höra. Medan HG sjunger så åker jag hem och hinner fixa en del i trädgården, bl.a. så är det nu förberett för kommande grönsaksodling. Ett fantastiskt väder.

På söndagen åker jag och Bliða tillsammans med Marie och Hviða till Djurgården på Stormurs ritt. Bland lövsprickande träd och vårblommor rider vi runt bland alla människor på Djurgården. Ett fantastiskt väder denna dag också, då jag rider barärmat! Se hur härligt vi hade på bilderna nedan, som är tagna av Marie.



Det enda som jag tyvärr missade denna helg var att Björnfamiljen var hemma och hälsade på medan jag red.



21 april

Den lilla familjen kommer på besök till oss och på posten skickar Björn och Linda de första bilderna. Bägge barnen sköter sig exemplariskt.





18 april

Distansritt för mig och Bliða där vi rider 2 mil på Lovisedalsbanan. Vi får tiden 2 timmar och en kvart, vilket är helt OK då vi inte får rida fortare än 2 timmar. I mål tar Marie emot oss och tar några bilder. Bliða har inte högre slutpuls än 48 vilket känns väldigt bra, trots pälsfällning, fast det är klart i hagel och storm så svalkas hon väl riktigt bra.





16 april

Lova får vila ut hos oss i natt, natten innan vaknade hon och blev alldeles panikslagen när lillasyster vaknade och grät och sedan triggade varandra. Så igårkväll kom Lova med hund, docka och katt samt kläder och annat och sov gott och länge och väl hos oss.



13 april

Lova får en lillasyster, som föds tidigt på måndagsmorgonen. Farmor och farfar åker mitt i natten till Lovafamiljen och sover över där. Ska bli spännande att se det nya lilla tillskottet till Björns familj!



9 - 13 april påskhelg

Strålande sol en stor del av påsken, underbart! På lördagen tillbringade vi hela dagen med att elda, helt slut och sotig åkte jag bara till stallet och tittade till Bliða. Vi började elda vid 10-snåret och när första brasen var uppeldad fortsatte vi med de stora rishögar som låg på ängen efter två fällda jättegranar. En och halv av dem hann vi med innan krafterna helt sinade.

På påskdagen blev det släktmiddag med "barnen", härligt att träffa dem.

Annandag påsk är vi hos Lova först och sedan är det stallmöte och en ny häst släpps in i flocken. Isen över hela sjön försvinner.

Här nedan några bilder från Angarn och från tomten. Lova har lånat pappas vantar under Angarnexkursionen. Jag försöker titta i Björns tub - varför blir söner så mycket större än sina mammor. En nässelfjäril besöker vintergäck på tomten. Ringanden var den stora celibriteten vid Angarn medan salskraken besökte Garnsviken några timmar här omdagen.





7 april - Isen går upp

En råk har bildats strax utanför oss och isen har gått upp åt ena hållet. Det blåsiga vädret har sina fördelar. Snabbt var några fåglar där och undersökte. I söndags var det skridskoåkare ute och åkte på isen.



3 april - vilken vårdag!

Till frukost blir det järnsparv och till lunch stenknäck. Sedan ses påfågelöga, humla och tussilago för första gången i år. Hallonen får en utrensing och likaså äppelträden. Bliða fäller och värmen dallrar i luften!



1 april

En härlig ridtur till Angarn där Bliða nästan fick simma över dikena - vattnet gick upp över magen. Många vårfåglar och en del fjärilar.



17 mars

Nu sticker både vintergäck och snödroppar upp ur den smältande snön! Lärkan drillar och Hans-Georg beskär äppelträd.



11 -12 mars

Full rulle till frukosten i snöyran.



8 mars

Så vågar jag och Marie oss över isen, under övervakande öga av Hans-Georg och Tomas, medan Bliða och Hviða tålmodigt följer våra intentioner. Isen är 30 - 40 cm tjock så vi tar en tur över till Hakunge och bort mot krossen och sedan tillbaka.



6 mars

Bliða får jobba som timmerhäst. Vi prövar den nygamla timmerkälken med skaklar som jag köpte vid nyåret. Det fungerar och en trädstam får hon dra upp, den kan nog också fungera som släde om man kör ner på isen t.ex. En överkörd trädgårdslampa blir det dock.



5 mars

Och idag har det kommit en till så nu är det ett par. I Angarn har också tofsvipa, sånglärka och stare kommit, trots de snöklädda åkrarna.



3 mars

Nu har ormvråken på Körlinge kommit hem, flög omkring och jamade (efter den andra?).



1 mars

Nu är jag välmotionerad.
Först blev det ridning 1,5 h på morgonen där åtminstone Bliða fick jobba genom att pulsa på en del ställen där ingen hade gått sedan det hade snöat.
Sedan hem till lite lunch och därefter skridskor respektive spark (för Hans-Georg) i kanske en halv timme på Garnsviken i strålande sol.
Dusch och lite juice innan vi åkte ut för att lyssna på ugglor i Tärnanskogen. En sparvuggla fick vi höra borta vid Bromseby.
I natt kommer jag nog att sova ovaggad.



6 - 8 februari - Att byta/bryta fokus

Så hade jag då äntligen fått iväg den sista rapporten för (förra året) och det blev dags att avsluta Conecs förra år. Trött, irriterad och ganska rastlös åkte jag med Hans-Georg och Annika och skådade fågel istället för att fixa saker hemma som man tycker att man borde göra, både i jobbet och hemma. Det blev en tidig morgon till Halland med vackra strandängar och mycket fågel (för årstiden) där jag hörde både sånglärka och sjungande ringduva (våren kommer nog). Dessutom hade jag turen att komma upp i 300 (x) sedda fågelarter i Sverige, vilket ju var roligt. Det blev en större turturduva som har setts i Falköping under totalt fyra vintrar (samma individ).

Så nu äntligen är jag redo för 2009!



31 januari

Lova fyller två år och roar oss kungligt med sin glädje. Särskilt Tomas utses till lekfarbror, medan vi andra mest tittar på. Ballongerna är nog allra roligast. Farmor propsade på att det skulle bli en ridhjälm.



15 januari

Äntligen lite lugnare och möjligheter att påbörja avslutet av förra året, men först en kompledig dag vid Hjälstaviken. Dit åker Hans-Georg och jag tillsammans med Björn och Lova. Lova sköter sig ypperligt, både i bilen och sedan i Hjälstaviken där hon travar på ordentligt på spängerna tvärs över sjön. Sonia fascineras av isbubblorna, medan Lova tycker det är häftigare när isen som hänger på vasstråna brakar med ett krasch. Hans-Georg och Björn spanar ivrigt efter fåglar och alla får vi se skäggmesar på nära håll. Riktigt fina fåglar!