Blogganteckningar från 2007

december

Titta vilket fint julkort farmor har fått!



30 november

Nu har vi varit barnvakter åt lilla Lova på allvar, medan mamma Linda har jobbat. Det har gått riktigt bra och vi har bl.a. lekt tittutleken och gått på promenad med henne. Det blev lite fågelskådning då åtminstone för farmor och farfar, vet inte om Lova var riktigt vaken hela tiden precis.

10 november

Häftigt - jag har ridit på Djurgården! Stormur ordnade en ridtur på Djurgården och nu med hjälp av lastträning av Lena Danius (tack Lena!) så var det inga större problem att få in Bliða i transporten. Vi samlades på Gärdet och red sedan runt på Södra Djurgården en god stund före matrasten och korvgrillning innan det var dags att rida tillbaka. Lite bilder finns här nedan. Synd att man inte får några riktigt fartfyllda bilder när man rider själv.





30 oktober

Vilken rolig lektion - tack Haffi! Först arbete stillastående med sidförande hjälper (som jag måste öva på), sedan i skritt och sedan allt mer fartfyllt, med tölt, trav och galopp på slutet. Min häst blev allt mer lyhörd och pigg och var som en riktig lite fjäder i kroppen. Reste sig fint och kunde gå i luciaskritt bara jag sträckte upp mig, väntande på mitt kommando för att t.ex. tölta. Kändes häftigt!



29 oktober

Nu är det dags för målning igen. Den här gången är det inomhusfärgen som tas fram. Det är alla nya fönsterkarmar som ska målas.



19 oktober - Mitt nya liv?

Innan vi åkte till Öland hade vi bestämt att vi till slut skulle försöka göra något åt kroppsformen när vi kom hem. Så väl hemma igen började vi försöka äta efter GI-metoden, utan att veta så mycket om det. Däremot förstod vi att vi redan spräckte ansatsen under första helgen, med flera omgångar fikabröd osv. Nåväl, nu har vi fått tag i en bok och fortsatt under en hel vecka (och det verkar som det hjälper). Men en bok behövs verkligen, för hur ska man annars veta att t.ex. grönsaker är oftast bra, men inte fänkål, frukt är oftast bra, men inte vattenmelon eller fikabröd är oftast dåligt, men inte sockerkaka? Vi försöker väl att hålla på en dryg månad nu till att börja med så får vi se hur det går.

Igår kväll gick jag dessutom på gymnastik, var ska detta sluta (med en Sonia som är några kilo lättare?). Jag hittade en del muskler som visst varit bortglömda (t.ex. magmusklerna) och att t.ex. vänster axelparti är betydligt svagare än höger. Kände riktigt hur hjärtat pumpat igång när jag kom tillbaka efter den ganska fartfyllda gymnastiktimmen.



12 oktober

Middag med familjen och Torbjörn (Hans-Georgs bror). Känns skönt att samlas och prata lite om Hans-Georgs mamma.



11 oktober

Väl hemma hittar vi efter ett tag en död talgoxe inomhus, som måste ha förirrat sig genom en ventil in i huset och sedan inte hittat ut igen. Känns sorgligt.



9 oktober

Fågelskådning på Öland några dagar. Verkligen avkopplande med fågelskådning från gryning till skymning. Flera morgnar är vi nere vid udden före solen har gått upp och efter att ha varit runt på olika lokaler under dagen sökte vi oss ofta dit igen när solen gick ner. Här nedan finns en lista på vad som observerades sträckande (av Ottenbys fågelskådare) under tisdagen.
Udden:
Vitkindad gås 5500, svarthakedopping 2, blå kärrhök 1 ad hona + 3 1k,
sparvhök 20, ormvråk 10, fjällvråk 100, obestämd labb 1, ladusvala 1,
rödstrupig piplärka 1
Hans-Georg har lagt in några bilder.



8 oktober

Hans-Georgs mamma dör på måndag morgon, 95 år gammal. Hon har levt ett långt liv, en stor del av det i det fina gula huset i Södertälje med sina knotiga äppelträd. Större delen av tiden tillsammans med Hans sin man, populärt kallad Us. Vi har besökt dem där många gånger (även om det ibland har känts alldeles för sällan) och barnen har många fina minnen från sin farmor och farfar. Men även jag som kände att Elisabeth blev mer som en extramamma, när min egen mamma hade gått bort när Björn var pytteliten. För vem skulle jag annars ringa till och berätta att t.ex. Björn hade lärt sig att gå? Så hon blev också ett stöd för mig.



6 oktober

Långritt från Faxi och från Norrö. Ulrika på Oðinn får med sig Ingela på Steinar, Annelie på Eirikur, Karin på Logi och Annika på Embla samt Karin på Saga som kom kvällen innan i transport från Hagby. Alla islänningar. Från Norrö och stallet Ludvigsberg kommer hela familjen Bonnevie; Helena på Silver Dearest (Disa), Francois-Xavier på Campar Said (Campas), Axelle på Silver, Rodrigue på Tuss, Edgar på Raffe och Oriane på Yra. Själv möter jag upp i skogen på Bliða.

Väl hemma hos oss blir det lunch och sedan åker Edgar och Oriane hem med bil och transport medan resten av familjen Bonnevie rider hem. Islandshästarna övernattar däremot i hagen, där de ägnar sig helhjärtat åt gräset. Dagen därpå är det hemfärd för dem också.





3 oktober

Lilla Lova var på sin första fågelskådning idag, 8 månader gammal. På slutet av exkursionen hittade vi stolt fjällskivling också, så därmed var hon även på sin första svampplockning. Björn tittar på fåglar men vad tittar Lova på. Hur det kan gå när farmor försöker passa barn kan ni se nedan.





27 september

Under ridningen igår kväll springer två älgar rakt över ridstigen, kanske 10 meter ifrån mig. En stor tjur och en ko i vackert trav efter. De hejdade sig lite vid stigen, men sedan full fart över. Bliða tittade lugnt efter dem och spanade lika lugnt in en häst vi mötte strax. Tre rådjur som skuttade genom det höga gräset syntes innan älgmötet. Full måne och rådimma ute på åkermarken på hemvägen.



9 september

Livets kontraster - igår kräftskiva och besök av lilla Lova och idag begravning av Mats Lindqvist, Evas Stenvångs man som nyligen gick bort. Sorgligt, men väldigt vackert. Som en vän sa, han har dock hunnit med mycket i sitt liv (mer än många), jobbat en hel del med barn, välgörenhet och givit mycket till sina barn och oss vänner en massa roliga fester (och inte minst god mat på festerna).



8 september



Strax efter att Huldrefolket åkt, kom Björn, Linda och Lova över på besök. Smulor och annan smuts avlägsnades raskt från golvet innan Lova kom, då hon har börjat åla sig fram, då hon inte gör försöket att ställa sig på alla fyra direkt, se stilstudie här ovan. Sedan blev det gemensam matstund där hon satt i den nyköpta barnstolen och åt samtidigt som vi.



7 september

Kräftskiva med Huldrefolket under trevlig samvaro, med mycket visor, skratt och glam. Flera sov över och efter en lång och lugn frukost tog vi en promenad i regnet innan lunchen och alla åkte hem.



28 augusti

Nu har det både varit några veckor ledigt och jobbande igen. Semesterveckorna var riktigt bra, jag tror att det trista sommarvädret ändrade sig då. Nu har det faktiskt varit torrt ett tag. Det är t.o.m. så att det är alldeles för torrt nu, så att höstfärgerna har kommit, björkarna är alldeles gula och bladen faller. Det är inte bara höstlöven som är höst idag utan nu ikväll är det 9 grader varmt och en del regn. Tänk i fredags (tisdag idag) var det så varmt att Bliða och jag red till badet vid Sjöberg och hon var ut och vadade långt, nästan simmade så vi blev ordentligt blöta bägge två (då var det 25 grader). Brr det skulle jag inte kunna tänka mig idag.



30 juli

Så underbart - nu ska jag ta det lite lugnare ett tag. För de flesta jobben finns i alla fall ett utkast klart nu, så nu får det bli lite semester och kanske bara någon timmes jobb då och då. Har softat runt en del på morgonen, varvat med lite utomhusjobb, dock ej i ett frenetiskt tempo.



15 juli

Grillfest hos Björn och Linda igår, mums! Idag segade vi oss verkligen, riktig sovmorgon - mmmmm jätteskönt. Såsmåningom under dagen började vi dock med två nya projekt (innan husprojektet är helt avslutat), jag med en grill- och eldplats och HG med nya vedboden.



6 juli

Körsbären i fågelbärsträdet utanför mitt arbetsrum börjar långsamt mogna, även om de inte är tillräckligt mogna för människosmak. Koltrastarna äter dock fullt av dem och har nu kommit till dem som sitter längst ut på de allra klenaste grenarna. För att nå dem kastar de sig upp i luften och försöker fånga ett bär innan luftfärden tar slut. Några riktiga kolibrier är de dock inte.



4 juli

Arbetsdag igen - usch och fy. Min bitch till chef säger dock att det är upp till mig att jobba så mycket jag vill, bara jag är klar i tid och arbetet är OK. Sedan ler hon i mjugg och påminner mig att jag är timanställd och fårstås bara får betalt för de timmar jag jobbar. Sedan glittrar ögonen skadeglatt och hon säger att det är HELT upp till mig om och när jag har lust att ta ledigt eller jobba. Fy farao för chefer!



26 juni - 3 juli Fågelskådarresa till fjällen

Underbart en semestervecka i fjällen!

Hans-Georg ordnar en fågelskådarresa till Abisko, bl.a. för att lyssna på nordsångare, för Angarngruppen och jag hänger med. Väl där gör vi sällskap med StOFs resa under ledning av Hasse Nordin. Vi får inte bara höra nordsångare utan jag får även se två andra fåglar som jag aldrig har sett tidigare, blåstjärt och lappmes. Lappmes som jag väl borde ha sett då jag delvis är uppväxt i Bodentrakten och den inte häckar så långt där ifrån. Totalt får vi se 99 fågelarter i gruppen och även en hel del blommor.

Vädret är fint och vi hinner även gå på två fina dagsturer. En till Kärkevagge med Trollsjön längst in i dalen. Till den här dalen har jag längtat sedan jag först såg den för 30 år sedan och nu är det fint att få återse den. Vi är också några som föser isblocken åt sidan och tar ett kort dopp i den klara sjön. Den andra turen går till Lapporten, men en skön vandring på hedar där ljungpiparen och storspoven låter höra sig. En lappsparvshane och snösiska får vi bl.a. se fint på den här turen. Fjället Njuolla får också ett besök.

Sista dagen tillbringar vi Kirunatrakten och jag får också ett shoppingbesök i sovenirbutiken vid Nikkaloukta. Fjällvandringarna i ungdomen blir återuppväckta i minnet under den här resan.



16 juni

Nu var det ett tag sedan jag skrev. Det har varit slutspurt på husmålandet, så nu är merparten av målningen gjord, dock behöver det rättas till på några ställen (fast det känns motigt). Hans-Georg använde hela dagen idag till att sätta upp allting som har suttit på väggarna. Själv letade jag mig fram till rabatterna under ogräset och se jag hittade några rabatter, men när väl ogräset var borta blev det lite tomma fläckar istället. Men igår köpte jag lite petunior så det fyller nu de tomma fläckarna.

I torsdags hade vi de stora födelsedagskalasens stund, Linda fyllde 30 medan Torbjörn, Sonia och Hans-Georg fyllde mer ojämna saker. En trevlig kväll blev det på Sjöbacken. De fina tusenskönorna som jag fick i födelsedagspresent har nu också kommit i jorden. Härligt!

25 - 27 maj

Ulf och Gretel (min bror och svägerska) kommer och hälsar på och vi passar på att umgås i husröran, som faktiskt inte är så farlig med nya möbler, undanstädning och trevlig väder. Bliða går på långtur Körlinge-Faxi-Undal-Faxi-Körlinge med två övernattningar, själv rider jag en del sista och första dagen.



17 maj

Nu är det två föl i stallet, dels har Happy fått en svart fölunge medan ett nyinflyttat sto hade med sig ett fuxföl. Bägge är hingstföl så de kommer nog att busa en hel del i sommar tillsammans.



30:a april - Valborg

Körsbärsblommorna på trädet utanför mitt arbetsrum har slagit ut, medan plommonet utanför HGs arbetsrum också har fått ut de första blommorna. Vi tog en liten paus med målningen och tittade på blommorna. Ungefär en tredjedel av den gula målningen är avklarad. Björken har musöron. Ett tunt laget av asfaltpappersdamm ligger över hela gården. Vitsipporna blommar för fullt i backen. Asfaltpappershögarna från den gamla pappen ligger överallt på gården. Ikväll väntar Valborgsfirande på Svista gård på trötta renoverare.

Några bilder från då hästarna fick gå ut i sommarhagen.



22:a april

Nu har jag dåligt samvete, bara hästar hela helgen. Först hingstvisning på lördagen i Uppsala. Söndagen först ridning och sedan hopsläpp av Ann och Cathrines islandshästar med Vaka, Bliða och Rune. Men jag måste ju faktiskt berätta att jag tyckte det var jätteroligt att se hur allt förlöpte. Så jag stannade nog 1,5 h och glömde äta lunch medan jag plåtade för glatta livet. Allt tyder på att lilla Tuffe Rune (shettisen) blir chefen i hagen. Några bilder från allt här nedan.

Senare på kvällen har Tytur tagit över hela flocken och stackars Tuffe Rune är utmobbad satellit"hingst", snacka om rasister!



16:e april

Nu har Lova och Bliða hälsat på varandra, eller rättare sagt Bliða hörde att det var något som gnydde och titta nyfiket upp och nosade ytterst försiktigt på Lovas fötter. Rune undrade nog mest om det var något ätbart i den lilla lådan. Och Bliða återgick snart till gräset som var mycket mer intressant än en liten gnyende tvåbensbarn som inte ens kan gå (tsss - tänk sådana oföretagsamma barn - hur ska de klara sig här i världen när de inte ens kan springa ifrån fiender ens när de som den här är 10 hela veckor!!!????).

10:e april

Bliða som har några dagars ledighet nu, njöt av vårsolen och låg och sov efter frukost idag. Hon låg utsträckt med nosen i backen och drömde så att hela hästkroppen skumpade fram i någon gångart, svårt att veta vilken i liggande ställning. Öronen vickade hit och dit. Undrar om hon var tillbaka till Island eller någon stans i Sverige? När en fasan skränade vaknade hon och jag gick sakta fram till henne och undrade om det inte var dags för lite pälsvård. Ena sidan fick jag göra medan hon låg, medan högarna av gammal päls samlades nedanför henne. När det var dags för andra sidan reste hon sig och stod lugnt kvar och njöt med jag skrapade och skrapade.

7:e april

Så underbart, vattnet fungerar igen, om än bara tillfälligt. Pumpen är 40 år gammal och del efter del håller på att rasa ihop. Men så skönt att ta en dusch.

6:e april

Vattenpumpen är trasig och livet blir genast knepigare utan vatten, diska, duscha, gå på toaletten osv, det mesta blir ganska jobbigt.

4:e april

Vi rider till Angarn. Det känns häftigt att komma ner till strandängarna och sitta på hästryggen. Landskapet känns väldigt öppet och man får lite känsla av Gotland eller Island. Om det hade legat lite närmare hade jag nog oftare varit där på hästryggen. En liten bild blir det i mobilkameran, men inget riktigt foto, hoppas det kan bli någon annan gång. Några av Hans-Georgs Angarnbilder nedan.



Marsslut

Arbetet går vidare och huset ser ju nu ut som ett hus. I detta otroliga vårväder börjar vi måla huset redan och hinner under helgen måla två väggar en gång. Det finns åtta väggar på huset och huset ska målas två gånger (PUH), men skönt att komma igång tidigt på året. I trädgården ligger gula plank (plankorna är redan grundmålade) som en påskinstallation säger HG.

Innan helgarbetet börjar, har vi dock en härlig fredagseftermiddag och kväll och myser för första gången på verandan. Helgen avslutas också med pizza tillsammans med Björn, Linda och Lova samt Tomas som cyklar upp och hälsar på. Tomas är redan en riktig lekfarbror för Lova. Han sjunger för henne och vaggar med axlarna och lilla Lova försöker sig på en liten sittdans tillsammans med honom.



28:e mars

Isen är borta och jag gick ner till stranden på kvällen för att lyssna på ljuden som nu börjar att åter höras från sjön. Sothönsens plinkande, gräsänders kväkande, några sångsvanar som sjöng långt borta och tror jag en kattuggla som hoade i månskenet. En padda mötte jag också på bilvägen. Men en liten isrand fanns fortfarande kvar nere vid vattnet och det har varit is på morgnarna över sjön. Ingen land- eller sjöbris finns utan allt är väldigt stilla.

27:e mars

Arbetet med huset går undan och redan har panelen på en stor del av huset kommit på plats.

Nu är det också riktig vår i luften, med både citronfjäril, nässelfjäril och en sorgmantel som har visat sig i solvärmen.

19:e mars

Nu kommer byggarna och det blir full fart på arbetet med tilläggsisoleringen. Hjälper oss gör Mikke Reijtos Byggservice tillsammans med bl.a. byggarna Björn och Tomas. På bara några timmar står nästan hela huset naket.



18:e mars

Födelsedagsmiddag hos Björn och hans familj. Gott och roligt!

17:e mars

En ganska gråkulen dag med aprilväder, sol, regn och hagel. Idag var stora trädfällardagen. Vi fällde en död en, tre smärre tallar, en ganska stor björk och sedan var vi helt slut. Tänk att vattenmättad ved väger så mycket. Nu ligger en stor hög ved som ska klyvas utanför vedboden. Och detta ska göras innan våren är slut - undrar om det blir en lång vår på Sjöbacken i år också?

Igår såg vi en nässelfjäril!

13:e mars

Björn kommer över med sina flickor och vi kan fira hans födelsedag. Då han också har med sig tårta blir det riktigt smaskigt. Lova ligger nu och tittar och svarar på joller lite grann.

Vårväder! Det blir en kort men njutningsfylld ridtur efter utsläppet. Så mycket jobbandet blev det inte, då jag istället lyssnade på vipor, sånglärkor, grågäss och kanadagäss som flög över. En familj ormvråkar svepte upp ovanför mig glatt pipande i vårvinden. Väl tillbaka flög nio sångsvanar över stallbacken.

Hemma kan jag kryssa årets första citronfjäril när jag sitter och skriver vid datorn!

12:e mars

Då var digital-TVn här och allt har löst sig med parabolinköpet och nytt abonnemang. Trots allt är det ju skönt att kunna titta på TV ibland.

Känns också skönt att det inte blir några möjligheter för avlyssning av internettrafiken utomlands (åtminstone inte än - lagförslaget ska vila ett år). Det känns ju verkligen som ett steg mot ett STASI-samhälle med avlyssning utan att något brott misstänks - riktigt ruggigt. Fast det är klart tekniken gör det ju möjligt att storebror eller ekonomiska intressen ser mer och mer av vad jag gör. Men vad gör man när det är så himla enkelt, bekvämt och socialt värdefullt att kommunicera med mobiltelefon och e-post?

9:e mars

Koltrasten sjunger!

8:e mars

Bliða försökte faktiskt sticka för för mig, för första gången. Vi kom från skogen och klev över ett dike med lösa tyglar och ut på Körlingevägen, där hon tyckte oj va kul och drog iväg i galopp. Lite pirrigt var det ju eftersom jag red barbacka, men jag fick ganska snart hejd på henne. Sedan hade jag en riktigt härlig tölt hemåt, där hon hade riktig studs i steget, men försökte om hon kunde takta upp till galopp. Sedan när jag släppte henne i galopp i sista backen hemåt blev hon så lycklig och både hon och jag tyckte det var skojigt att sträcka ut lite extra i den sista galoppen.

7:e mars

Våren är på gång även om man har svårt att tro det med det dimmiga och regniga vädret man kan uppleva idag. Men på fågelexkursionen till Angarn idag sågs tofsvipa, sånglärka, stare, ring- och skogsduva. Sångsvanarna och flera grågäss höll konsert. Väl hemma såg jag en liten vintergäck sticka upp vid husknuten.

Linda skickar en bild på Lova i vaggan.



4:e mars

Idag blev det en riktig långtur - Issjön runt. Det är ca 18 km eller så, och eftersom jag gick större delen av skogsstigarna (delvis ganska ospårat) var inte bara Bliða trött när vi kom tillbaka, utan även jag. Den blåa slingan är vår ridtur.



2:a mars

Vilken dag, vi har hämtat ut en ny bil - en Suzuki Grand Vitara! Övergången till digital-TV är fixat nu också, det blev Viasat så nu har vi en massa kanaler för första gången i vårt liv. Sedan kommer några fina bilder från Björn och Linda på Lova. Kan man ha det bättre?



1:a mars

Födelseannonser är införda för lilla Lova i NSD (Norrländska socialdemokraten) och Södra Roslagen på sid 14.

25:e februari

En härlig helg med besök av vänner på lördag och en mysig ridtur på söndagen. Det är så skönt att det är lite snö igen, något som våra hästar tycker är mysigt, särskilt när man får springa med kompisarna.

20:e februari


När Lova kommer och hälsar på oss blir det den första promenaden hos oss i snöyran. Väl nedpackad är det inte mycket man ser av henne, men alldeles tyst är det där nere i vagnen.

9:e februari


Lova kommer och hälsar på oss för första gången. En missnöjd dam när det är dags att åka. Vill hon stanna längre, eller var det blöjbytet som inte var något roligt?

8:e februari

Längtan bort och/eller lyckan i ett stilla nu?

    Is och kyla
    Eld och värme
    Is släcker eld
    Eld smälter is
    Kyla dämpar värme
    Värme tinar kyla
    
    Lyckan i ett stilla nu - mållöst förundrad, men
    akta för frusenhet i mållös apati!
    Längtan bort i målinriktad strävan, men
    akta för utbränd målfrustration.



7:e februari

    Lyckan är som en barkbåt
    där du simmar i livets hav.
    På det lugna havet ses båten från långt håll
    där den ligger stilla över samma punkt.
    I det stormiga havet skymtar båten mellan vågtopparna
    innan stormvinden sveper den snabbt vidare.
    I ett fruset hav ligger båten stilla kvar,
    men vem kan simma i ett ishav?
    När havet krusas guppar båten förnöjt
    och blåser än hit än dit.

    Att finna lyckan är,
    att använda örnens blick för att hitta en prick i ett oändligt hav
    att simma med sälens fart för att hinna fatt i stormpiskat hav



5:e februari




Visst är Isabelle Scharin duktig på att måla - bilden är gjord av henne och föreställer Bliða.
Vill du låta henne göra en akvarellmålning av din häst så är det nog inte omöjligt.
Hör av dig till mig så kan jag förmedla kontakten.







3:e februari

Vi hjälper Tomas och Stina att flytta till Brottby. Vi jobbar lite lagom medan alla ungdomar raskt gör hela flytten enkel. Det känns jätteroligt att ha dem närmare nu, på cykelavstånd när det våras.

Sedan åker vi och hälsar på den nya babyflickan (Sonia kunde ju inte hålla sig utan tjuvtittade lite sent kvällen innan). Nu är namnet bestämt, det ska bli Lova.



31 januari

Björn och Linda har fått en liten babyflicka, så nu har Hans-Georg och jag blivit farfar och farmor.



24 januari

Iréne kommer och hälsar på mig och vi tar en liten tur tillsammans i snön.



22 januari

Isabelle och jag jobbar på volten. Det blir barbackaridning och för min del helt utan utrustning, d.v.s utan sadel och träns.



21 januari

Det är vinter och ca 1 dm snö som kom igår kväll!



19 januari

Grått och vitt.



16 januari

Efter en tidig morgon i stallet ser jag en räv på fältet. Blåsig dag - som synes.



11 januari

Faktiskt lite snö, men den ska snart försvinna.



Trettonhelgen

Träff med Akademien för naturens hemligheter hos oss på fredagen. Vi sjunger, pratar, skojar, spelar, läser, medan vi äter en massa god mat som alla tagit med sig.