SÖRAB:s fågelgrupp

Ursprunget till SÖRAB:s fågelgrupp är arbetet med att återställa ett äldre tippområde vid Hagbyanläggningen till ekologisk park. Gruppen hade som uppgift att vara rådgivare och fältinventerare inom den ekologiska parken. Efterhand har gruppens mandat utsträckts till hela Hagby återvinningsanläggning liksom Löts avfallsanläggning.

Genom Stockholms Ornitologiska Förenings holkprojekt inköptes vintern 2011/2012 ett antal holkar. 25 av dem sattes den 11 febrauari 2012 upp längs ån förbi Hagby ekopark. Här finns ett par videoklipp från uppsättningen: Hagbyholkar_120211.

Fågellivet på Hagby och Löt

Avfallsanläggningar, återvinningsanläggningar och deponier drar till sig ett stort antal fåglar. Eftersom det inte längre sker någon deponering av hushållssopor, finns inte längre så mycket mås- och kråkfågel. Undantag är komposteringsanläggningen vid Hagby, där flera trutarter samlas, framförallt under vinterhalvåret.

Här är länken till de arter som hittills rapporterats från: Hagby och Löt. 11 februari 2012 finns 92 arter noterade från Löt inklusive rastare och förbiflygande fåglar, och från (det betydligt mer välbevakade) Hagby 165 arter plus två raser. Ser eller hör du en art som inte finns med på listan, så rapportera på "Svalan" (se nedan) - det gäller inte minst vanliga arter, som är "för vanliga" för att rapporteras - eller skicka ett meddelande till fågelgruppen (adress längst ned).

"Höjdarobservationer"

De observationer som från fågelskådarhåll är mest intressanta är frekventa rapporter om havsörn vid Löt (som mest fem exemplar samtidigt), samt följande från Hagby (där fåglar observeras mer regelbundet):
Vit stork (andra kända fyndet i Täby; 24-29.5 2004 - den första var i Viggbyholm 1974)
Vaktel (enda observationen i Täby; 3 juni 1989)
KornknarrTvå hanar snärpte sommaren 2009 på nordväsra sidan av Ekoparken, 2010 en hane på samma ställe
Smalnäbbad simsnäppa (första och hittills enda Täbyobservationen; 26-27 maj 2004)
Sibirisk trut (första observation i Uppland; 30 april - 6 juni 2002). Truten är en nordlig ras av silltrut.
Kaspisk trut (första observation i Uppland; 19 oktober 2000). Kaspisk trut är nyligen urskild som egen art (betraktades tidigare som en ras av gråtrut).
Vittrut (alla observationer utom en är från Hagby, den kvarvarande är från Vallentunasjön. Första dokumenterade observationen är från 3 februari 1980).
Dvärgmås (andra observationen i Täby; 27 maj 2004)
Berglärka (i Täby endast observerad på Hagby samt på Ullnatippen. Äldsta observationen är från 1 november 1976)
Större piplärka (enda observationen i Täby; 5 oktober 2003)
Videsparv (enda två observationerna i Täby; 9 och 20 september 2003)

Fågellivet vid dammarna på Hagby och Löt

Vid Löt renas lakvattnet i en damm uppe i skogen nordost om administrationsbyggnaden. Dammen har dragit till sig ett antal vattenanknutna arter. En del arter håller också till vid lakvattendammen i norra delen av Löt-området. Arter i dammarna är t.ex. häckande svarthakedopping (arten är hotklassad i den näst högsta klassen i EU:s lista), rörhöna, sothöna, knipa (många), kricka, skogssnäppa, drillsnäppa och mindre strandpipare.

Vid Hagby finns också ett antal dammar i områdets norra del. Här har setts bland annat gråhäger, kricka, knipa, gluttsnäppa, skogssnäppa, stjärtand, mindre strandpipare, fisktärna, skedand, blåhake (flyttande), sävsångare, enkelbeckasin, brushane, svartsnäppa, grönbena och kärrsångare. Plus de redan nämnda: smalnäbbad simsnäppa och vit stork. I närheten häckar vissa år tornfalk.

Fågellivet på avslutade deponier

Under höst och vinter drar Hagby och Löt, liksom äldre tippar som Ullnatippen och Högdalatippen, till sig ett antal olika tättingarter. Det är fröätare, som livnär sig på frörika ogräs, framför allt tistlar. Arter i den här gruppen är steglits, hämpling och vinterhämpling liksom andra finkar, typ grönfink men också stenknäck. Det är också fjällfåglar som berglärka, snösparv och lappsparv. De attraheras av de öppna, avslutade deponiområdena, som kanske påminner om en fjällhed.

Senaste årets fågelrapporter från Hagby och Löt

ArtDatabanken driver en fågelrapporteringssida på Internet, Svalan, där fågelskådare kan lägga in uppgifter om fåglar de sett eller hört. Observera att fågeln inte måste ha befunnit sig inom SÖRAB:s område, utan listan omfattar också arter som observerats från Hagby- resp. Lötanläggningarna.

Länkar till det senaste årets observationer från Hagby och Löt:

Löts avfallsanläggning, Vallentuna
Hagby återvinningsanläggning, Täby

Samtliga rapporterade fågelarter från:

Löts avfallsanläggning, Vallentuna
Hagby återvinningsanläggning, Täby


SÖRAB:s fågelgrupp består av


Heinz Brand
Eva Ekman Eriksson
Bengt Frizén
Sonia Wallentinus
Hans-Erik Nordin
Hans-Georg Wallentinus
Stefan Paulin (ordförande)


Säkrast når du fågelgruppen via Stefan:
Telefon: 070-2274513, e-post: Stefan Paulin.

Sidan senast uppdaterad 2012-02-11/HGW